NEXT GENERATION INVESTMENT BANKING

Members network
Limited Mobile Version
TOBII

Tobii

News article

Print

TOBII: SAMARBETE MED VALVE OFFICIELLT I OCH MED GDC-MÄSSAN -VD

STOCKHOLM (Direkt) Tobii har sedan i fjol samarbetat kring eye-tracking och VR med amerikanska Valve, men det var först i samband med spelutvecklingsmässan GDC nu i veckan som samarbetet offentliggjordes.Det säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till ...

STOCKHOLM (Direkt) Tobii har sedan i fjol samarbetat kring eye-tracking och VR med amerikanska Valve, men det var först i samband med spelutvecklingsmässan GDC nu i veckan som samarbetet offentliggjordes.

Det säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det vi specifikt visat på GDC i år är ett antal olika koncept för hur man kan använda eye-tracking i VR. Vad nyttan är med det och hur man kan använda eye-tracking för att exempelvis skapa en bättre spelupplevelse, navigera bättre i användargränssnittet och rendera grafik mer effektivt i ett headset", säger Henrik Eskilsson.

På GDC har Tobii visat upp demos för VR i en prototyp av ett VR-headset med inbyggd eye-tracking.

"Vi har haft ett tekniskt samarbete med Valve där vi dels jobbat med bolaget för att ta fram prototypen, dels jobbat för att tillsammans titta på vad man kan göra med eye-tracking i en VR-miljö", säger Henrik Eskilsson.

Tobiis samarbete med Valve började ta form under 2016, ett samarbete som alltså nu i samband med GDC-mässan offentliggjorts. Spelutvecklaren Valve äger också de digitala speldistributörsplattformarna Steam och Steam VR.

"Valve är en viktig spelare i VR-världen. De står bakom mycket av tekniken i VR-headsetet HTC Vive. HTC Vive är i stor utsträckning ett samarbete mellan HTC och Valve. Valve är ju inte själva en tillverkare av VR-headset, men bolaget är en viktig aktör eftersom de står för mycket av den bakomliggande tekniken, både på hård- och mjukvarusidan", säger Henrik Eskilsson och tillägger:

"Det är viktigt att betona att det här är ett forsknings- och utvecklingssamarbete och inte en design-win."

Vad kan samarbetet med Valve innebära för framtiden?

"Den viktigaste poängen att ta med sig är att det här är ytterligare en tydlig signal att, i det här fallet specifikt Valve, tycker att eye-tracking är relevant och intressant som en framtida VR-teknologi", säger Henrik Eskilsson.