NEXT GENERATION INVESTMENT BANKING

Members network
Limited Mobile Version
ACTI

Active Biotech

News article

Print

ACTIVE BIOTECH: PATENTMÅL GER KOSTNAD PÅ 3,4 MLN KR 4 KV

STOCKHOLM (Direkt) Active Biotech kommer att få ta en kostnad i ett patentmål på 3,4 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016.Målet avser Active Biotech mot Lars Peterson och hans bolag Immunahr. Det återkallades dock av Active Biotech ...

STOCKHOLM (Direkt) Active Biotech kommer att få ta en kostnad i ett patentmål på 3,4 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016.

Målet avser Active Biotech mot Lars Peterson och hans bolag Immunahr. Det återkallades dock av Active Biotech innan saken kunde prövas vid en rättegång. Men Active Biotech har dömts att betala motpartens rättegångskostnader.

Saken berör patenträttigheter av metabolitsubstanser och derivat av dessa. Laquinimod och liknande substanser, som Active Biotech bedriver i sin verksamhet, fungerar via ombildning till så kallade aktiva metaboliter.

Active Biotech ser inte att Lars Peterson och Immunahrs patent kommer att begränsa Laquinimod i deras verksamhet.

"För vår del är det en icke-nyhet. Patentet har löpt på under några år, det är kraftigt begränsat i Europa och det är inte av något kommersiellt intresse för oss", säger Active Biotechs forskningschef Helén Tuvesson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Hela den här patentfrågan är utagerad för vår del".

I ett pressmeddelande från Immunahr den 18 januari uppger Lars Peterson att Active Biotech "försökt förhala tvisten" och att han "ser fram emot att nu åter kunna söka samarbeten för att utveckla substanserna".

Lars Peterson var tidigare anställd vid Active Biotech och blev uppsagd från bolaget 2004.